Toenemende aandacht voor goede toegankelijkheid bij bedrijven

Er komt tegenwoordig steeds meer aandacht voor gelijke kansen voor iedereen. Zo ook op het gebied van toegankelijkheid van (openbare) gebouwen. Bijvoorbeeld voor mindervaliden, senioren of mensen met een kinderwagen. Een positieve ontwikkeling waar bedrijven steeds meer in meegroeien. Dankzij aanpassingen worden bijvoorbeeld openbare gebouwen, restaurants en winkels steeds meer ingericht op mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen. Maar hoe is een gebouw goed toegankelijk te maken? U kunt het lezen in dit artikel. En wanneer u artikelen nodig heeft om uw (openbare) gebouw vriendelijker te maken zijn er handige artikelen die u online kunt bestellen op Monozorg.

Dankzij de volgende aanpassingen wordt uw bedrijfspand beter toegankelijk:

  • verwijderen van drempels
  • toepassen van drempelhulpen
  • armleuningen plaatsen naast trappetjes
  • goede verlichting bij opstapjes
  • toepassing van liften of roltrappen
  • trappetjes vervangen voor hellingen

Niet het hele gebouw hoeft toegankelijk te zijn voor mensen die minder goed ter been zijn. Een gedeelte van het gebouw inclusief de toiletten is vaak al voldoende. Bouwtechnisch gezien is het soms namelijk ook niet altijd mogelijk om alles gelijkvloers te maken.

Verwijderen van drempels:

Het verwijderen van drempels is een goede en vrij makkelijker oplossing. Drempels zorgen namelijk vaak voor en vervelende hindernis. Zo kunnen mensen die slecht ter been zijn er over vallen. Gebruikers van een rolstoel, rollator, scootmobiel of kinderwagen kunnen de drempel soms lastig overbruggen. Echter is het verwijderen bouwtechnisch gezien niet altijd mogelijk.

Gebruik van drempelhulpen:

Wanneer u een drempel liever niet verwijderd, kan een drempelhulp een handige oplossing zijn. Hierdoor ontstaat een helling waardoor de drempel voor veel minder ongemak zorgt. Veel drempelhulpen worden gemaakt van rubber. Hierdoor zal de oploop niet altijd permanent bevestigd te hoeven worden. Rubber is namelijk een stroef materiaal waardoor het niet makkelijk verschuift.

Armleuningen plaatsen bij trappetjes

Een trap op en af lopen kost extra energie. Zeker voor oudere of zieke mensen. Een armleuning kan in dergelijke gevallen een hele uitkomst zijn. Het trappetje zal minder inspanning kosten, waardoor de gebruikers van de armleuning eerder weer terug zal komen. Ook zal de kans op vallen worden verkleind.

Goede verlichting bij drempels en trappetjes

De kans op vallen kan ook worden vergroot omdat een drempel op een trappetje te laat wordt opgemerkt. Een subtiele verlichting kan al een hoop ongemak voorkomen. Met een klein spotje is de verlichting niet storend maar wel effectief.

Vraag naar praktijkervaringen en idee├źn

Geadviseerd wordt om mensen die wat slechter ter been zijn, eens naar de ervaringen met uw gebouw te vragen. Zo komt u vaak aan praktische informatie die u een goed beeld kunnen geven van de obstakels. Meer informatie over drempelhulpen vindt u via de volgende link: drempelhulpen.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment